Nie ste prihlásený login

Cisárska zelenina

Sezónne suroviny

13. 05. 2010



Už v prvej polovici apríla som začala očami hľadať v obchode milovanú špargľu. Každým dňom som očakávala začiatok špargľovej sezóny. Špargľa sa jedného dňa zjaví, a človek sa ani nenazdá, a ona zmizne. Áno, žiaľ, sezóna tejto delikátnej zeleniny je veľmi krátka. Trvá približne od polovice apríla do polovice júna. Tento krátky čas sa preto snažím využiť čo najviac a špargľu si doprajem veľmi často. Je to úžasná, chutná a najmä zdravá zelenina. Je veľmi diétna, má málo kalórií, keďže z 90 % ju tvorí voda. Obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálnych látok. Typickú chuť a vôňu dávajú špargli éterické oleje - kyselina asparaginová, ktorá je dôležitá pre metabolizmus bielkovín a spolu s bohato prítomným draslíkom podporuje činnosť obličiek, pomáha z tela vylučovať škodlivé látky a znižuje krvný tlak. Vďaka odvodňovacím a detoxikačným účinkom, je špargľa veľmi vhodná na jarnú očistnú kúru.
Všetci fanúšikovia špargle dostávajú s konzumáciou špargle ešte jeden bonus – spomínaná kyselina asparaginová príjemne parfumuje moč. Je to taký zaujímavý „post efekt“, ako ho nazvala moja kamarátka Danka. Veru, stačilo jej ochutnať špargľu u mňa doma na návšteve, zažiť „post efekt“ a hneď sa začala špargľu viac zaujímať.
Lahodná a jemná špargľa je v kuchyni všestranne použiteľná. Mne osobne najviac chutí v základnej a najrozšírenejšej úprave – varená a preliata holandskou omáčkou.

Staromódna špargľová polievka

500 g bielej špargle
soľ
štipka cukru
viazanička jarnej cibuľky
1 lyžica masla
1 zarovnaná lyžica hladkej múky
100 ml smotany na šľahanie
čerstvo mleté čierne korenie
1 lyžica citrónovej šťavy
1 lyžica posekanej pažítky


Špargľu umyjeme, olúpeme, drevnaté konce odrežeme a zvyšok pokrájame. Dáme do hrnca, zalejeme vodou, osolíme, pridáme trošku cukru a uvedieme do varu. Varíme cca 20 minút domäkka. Kým sa varí špargľa, umyjeme a očistíme cibuľku. Potom ju pokrájame na tenké kolieska. Uvarenú špargľu necháme odkvapkať, vývar si odložíme. Špargľu rozmixujeme. V hrnci roztopíme maslo, pridáme múku a urobíme zlatistú zápražku. Pridáme pokrájanú cibuľku. Postupne prilievame vývar, ustavične však miešame, aby sa nevytvorili hrčky. Polievku necháme variť asi 10 minút. Potom pridáme rozmixovanú špargľu, smotanu, dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Na tanieroch ozdobíme posekanou pažítkou.

Špargľová polievka s bielym vínom

350 g špargle
1 liter vody
2 – 3 PL múky
1/8 litra suchého bieleho vína
1/8 litra smotany na šľahanie
soľ
čierne korenie
muškátový oriešok


Špargľu umyjeme, ošúpeme a odrežeme drevnaté stonky. Špargľové hlavičky odložíme bokom. Špargľu aj šupky vložíme do hrnca s vodou a prikryté varíme 30 minút. Potom precedíme cez sitko. Kúsky špargle vložíme do precedeného vývaru, šupky vyhodíme. Polievku varíme ďalej na slabom ohni ďalších 30 minút. Múku, víno a smotanu na šľahanie spolu rozmixujeme a vmiešame do polievky. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, vložíme do nej odložené hlavičky špargle a varíme tesne pod bodom varu 8 – 12 minút, kým nezmäknú. Ochutíme soľou, čerstvo mletým čiernym korením a muškátovým orieškom.

Špargľa s horčicovo-kôprovou omáčkou

  
150 g bielej špargle
150 g zelenej špargle
1 lyžica masla
1 lyžička cukru
100 g kyslej smotany
50 g sušenej šunky
1 uvarený žĺtok
1 lyžica dijonskej horčice
soľ
mleté čierne korenie
kôpor


Bielu špargľu ošúpeme, tvrdé konce odrežeme. Zo zelenej špargle odrežeme konce a olúpeme iba spodnú tretinu stoniek. V osolenej vode s troškou masla a cukru uvaríme špargľu domäkka. Zelenej stačí na uvarenie približne polovičný čas ako bielej, preto treba dávať pozor, aby sme ju nerozvarili a vytiahli ju z vody včas. Žĺtok z vajíčka uvareného natvrdo prelisujeme. Zmiešame ho so smotanou a horčicou. Kôpor nasekáme nadrobno a primiešame do omáčky. Dochutíme soľou a korením. Uvarenú špargľu uložíme na taniere a prelejeme pripravenou omáčkou. Ozdobíme kôprom a podávame so šunkou a varenými zemiakmi.

Varená špargľa s holandskou omáčkou 

Na dve porcie potrebujeme:

300 g bielej špargle
soľ
1 lyžica masla
1 lyžička cukru
2 čerstvé žĺtky
50 g masla
cca 70 ml bieleho vína
3 lyžice citrónovej šťavy
soľ

Špargľu umyjeme a očistíme a uvaríme vo vode so soľou, cukrom a maslom. Medzitým si pripravíme holandskú omáčku. V malom hrnci si na slabom plameni roztopíme maslo a pozbierame z neho bielu zrazeninu (vyzrážanú srvátku). V ohňovzdornej miske vyšľaháme žĺtka s vínom a citrónovou šťavou. Potom misku presunieme nad paru a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Pri varení holandskej omáčky musíme dávať pozor na niekoľko vecí. Voda v hrnci pod miskou musí vrieť iba zľahka (len zľahka perliť), varíme ju na minimálnom plameni. Ak by bola para v hrnci príliš horúca, omáčka by sa nám nepodarila – vajíčka by sa zrazili. Preto treba postupovať veľmi opatrne, zvoľna, omáčku neustále miešať. Postupne bude meniť svoju konzistenciu z tekutej na krémovú. Hneď ako bude dostatočne hustá, zašľaháme do nej metličkou maslo. Misku zložíme z pary a omáčku ochutíme soľou a prípadne ešte aj citrónovou šťavou.


Na prípravu holandskej omáčky existuje viacero postupov, jednoduchších aj zložitejších. Ja tu uvádzam vlastnú zjednodušenú verziu, ktorá sa mi podarila na prvýkrát. Môj prvý pokus s prípravou omáčky nebol úspešný, zrazila sa mi hneď ako som ju začala miešať nad parou. Vtedy som začala miešať iba čisté žĺtka a postupne som k nim mala pridať ďalšie ingrediencie. Žiaľ, miska sa mi vplyvom horúcej pary silno ohriala a vajíčka sa hneď zrazili. Osvedčilo sa mi zmiešať vajíčka hneď na začiatku s ďalšou tekutinou (víno, vývar, citrónová šťava) a takto ich variť do zhustnutia. Uvedená omáčka je len základnou verziou holandskej omáčky. Môžeme ju rôzne variovať a ochutiť napríklad pomarančovou šťavou, gorgonzolou a podobne.

Špargľový šalát

zelená špargľa
paradajky
kaleráb
tvrdý syr (gouda, čedar)
maslo
citrónová šťava
soľ
čierne korenie
olivový olej


Zelenú špargľu umyjeme, tvrdé konce odrežeme. Potom ju nakrájame šikmým rezom na cca 3 cm kúsky. Uvaríme v osolenej vode s troškou masla a citrónovou šťavou. Uvarenú špargľu necháme odkvapkať. Paradajky umyjeme a pokrájame na drobné kocky. Kaleráb ošúpeme a pokrájame na tenké hranolčeky. Syr narežeme na kocky o hrane cca 1 cm. Všetky suroviny vložíme do misy, osolíme, okoreníme, zalejeme olivovým olejom a zľahka premiešame.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené