Nie ste prihlásený login

Ovocná zelenina

Sezónne suroviny

16. 05. 2010



Medzi prvé plodiny, ktoré môžeme na jar konzumovať patrí rebarbora. Už v apríli začínajú zo zeme vyrastať jej šťavnaté stonky, ktoré môžu dosahovať dĺžku aj 70 cm. Konzumácia rebarbory nie je, žiaľ, podobne ako konzumácia ďalšej jarnej lahôdky – špargle, u nás veľmi rozšírená. Pamätám si z detstva, že v našej záhrade rástla obrovská rebarbora v najvzdialenejšom kúte záhrady skoro nepovšimnutá. Raz za čas z nej mama upiekla bublaninu a to bolo všetko. Teraz by som veru brala záhradu aj s tou obrovskou rebarborou. Určite by som ju vedela využiť do poslednej stonky. Už od skorej jari som chodila pravidelne kontrolovať rebarboru do svokrovej záhrady. Nikto ju dlhé roky nevyužíval, preto ju na jeseň úplne zminimalizoval. Nevedel, že by bol o ňu záujem. Počkala som, kým rebarbora podrastie a hneď ako to bolo možné som si z nej nalámala. Nebolo jej veľa, ale snáď o rok sa dočkám už väčšej úrody. Našťastie, rebarbora sa v týchto dňoch objavuje aj v našich obchodoch, takže som si ju už zopárkrát dopriala aj touto cestou.
Jednotlivé odrody rebarbory majú rozdielnu jemnosť a farbu stopiek od zelenej cez žltú až po intenzívne červenú. Kyslastú chuť spôsobuje prítomnosť kyseliny jablčnej a citrónovej. U nás som zatiaľ videla iba rebarboru so zelenou a nažltlou dužinou. Zaujímavá a veľmi dekoratívna v dezertoch je ružová a červená rebarbora, žiaľ, ešte som sa s ňou u nás nestretla, i keď receptov na jej využitie mám už celú kopu.
Rebarbora obsahuje vitamíny skupiny B a kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre krvotvorbu, vývoj buniek a optimálnu činnosť mozgu a nervov. Z minerálov je rebarbora bohatým zdrojom vápnika. Rebarbora je tiež bohatá na vlákninu, ktorá viaže tuky, detoxikuje a podporuje činnosť čriev. Vzhľadom na vysoký podiel kyseliny šťaveľovej však nie je vhodná na každodennú konzumáciu, mali by sme si ju dopriať maximálne dvakrát do týždňa.

Rebarborovo-jahodový koláč

(zdroj inšpirácie: časopis Dobré jedlo)

100 g cukru
200 g masla
300 g hladkej múky
300 g rebarbory
200 g čerstvých jahôd
100 g karamelových keksíkov
150 g cukru
1 vanilkový cukor
1 žĺtok na potretie


Z masla, práškového cukru a múky vypracujeme hladké a vláčne cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme 30 minút odpočívať v chladničke. Medzitým si pripravíme plnku. Ošúpanú rebarboru pokrájame asi na 3 cm kúsky, krátko ju povaríme vo vode so 150 g cukru. Vodu zlejeme, rebarboru zmiešame s pokrájanými jahodami. Karamelové keksíky rozdrvíme valčekom na cesto. Z odpočinutého cesta si odložíme kúsok na ozdobu. Zvyšok rozvaľkáme do tvaru kruhu a vyložíme ním dno aj boky vymastenej koláčovej formy. Na cesto rozdelíme polovicu rozmrvených sušienok. Na rozdrvené keksíky navrstvíme rebarborovo-jahodovú plnku. Ovocnú plnku prikryjeme zvyškom rozdrvených keksíkov. Zvyšné cesto vyvaľkáme natenko a ozdobným radielkom z neho vykrojíme pásiky, z ktorých na koláči vytvoríme mriežku. Potrieme rozšľahaným žĺtkom (mriežku a okraje koláča) a dáme piecť. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C, cca 30 až 40 minút, do zlatohneda. Upečený koláč necháme úplne vychladnúť, až potom krájame.

Kokosový krém s dusenou rebarborou

(zdroj inšpirácie: BBC Good Food)

3 plátky želatíny
1 plechovka kokosového mlieka (400 ml)
6 PL cukru
1 vanilkový lusk alebo vanilkový extrakt (cca 2 lyžičky)
300 g rebarbory, očistenej a pokrájanej na krátke kúsky


Želatínu namočíme do studenej vody, trvá cca 5 minút, kým nezmäkne. Kokosové mlieko ohrejeme v hrnci s 2 lyžicami cukru na slabom ohni. Ohrievame, kým nie je horúce, ale v žiadnom prípadne nesmie vrieť! Podľa chuti môžeme pridať viac cukru ako len 2 lyžice. Želatínu vyžmýkame a pridáme do mlieka. Odstavíme z ohňa a miešame, kým sa želatína nerozpustí. Nalejeme do štyroch sklenených pohárov. Necháme vychladnúť, potom prenesieme do chladničky a necháme úplne stuhnúť, najlepšie do druhého dňa. Rebarboru ošúpeme a pokrájame na krátke kúsky. Do hrnca dáme 4 lyžice cukru, vanilkový extrakt a asi 4 lyžice vody. Zohrievame, kým sa cukor nerozpustí. Potom pridáme rebarboru a na miernom plameni dusíme cca 4 minúty, kým rebarbora nezmäkne (má byť mäkká, ale nesmie byť rozvarená). Necháme vychladnúť. Vychladnutú rebarboru navrstvíme na stuhnutý kokosový krém a podávame.

Chrumkavé rebarborové koláče

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

400 g očistenej a olúpanej rebarbory
2 hrsti čučoriedok
200 g krupicového cukru + 3 lyžice
2 lyžice kukuričného škrobu (Gustin)
2 balenia rozvaľkaného lístkového cesta
1 vajce


Rebarboru umyjeme, ošúpeme a pokrájame na cca 1 cm kúsky. Rúru predhrejeme na 200 °C. Rebarboru zmiešame v miske s čučoriedkami (mrazenými, čerstvými, prípadne aj z kompótu - scedenými), pridáme cukor, škrob a dobre premiešame. Z lístkového cesta vykrojíme štyri kruhy s priemerom 22 cm - z každého cesta po 2 kusy. Odrezky zmiesime, vyvaľkáme a vznikne nám aj piaty koláč. Do stredu každého kolesa navrstvíme plnku a okraje prehneme dohora tak, aby sme plnku skoro úplne prekryli. Koláčiky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme krupicovým cukrom. Pečieme vo vyhriatej rúre 15 až 20 minút dozlata.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené