Nie ste prihlásený login

Fialovo-čierny fešák z Juhu. Baklažán.

Sezónne suroviny

12. 10. 2011


Temne fialový až čierny, takto poznáme baklažán, ktorý sa dá bežne kúpiť aj u nás, i keď tu asi nikdy nebude taký populárny ako je na juhu Európy. Neodmysliteľná súčasť balkánskej musaky a ajvaru, či provensálskeho ratatouille má však svoj pôvod inde, a to na juhovýchode Ázie. Kým európsky baklažán má zvyčajne tmavofialovú farbu a oválny tvar, v Ázii je najrozšírenejší variant menší, štíhlejší a rovného tvaru. Ázijské baklažány majú pestrejšie tvary, veľkosť aj farbu. Biele baklažány vo veľkosti aj v tvare vajíčka dali tejto zelenine anglický názov „eggplant“ (egg – vajíčko, plant – rastlina). Baklažán však môže byť aj ružový, či bielo-zeleno pruhovaný. A čo sa veľkosti týka, môže byť aj oveľa menší ako vajíčko! Príkladom toho je drobný thajský baklažán.
Pri nákupe treba vyberať krásne hladké plody, ktoré sú ťažké, s pevnou a lesklou šupkou, bez škvŕn a náznakov vädnutia. Baklažán treba spracovať čo najskôr, nehodí sa na dlhé skladovanie. Je to diétna potravina s nízkym obsahom kalórií, ale s jednou negatívnou vlastnosťou, a to, že sa správa ako huba. Pórovitá dužina dokáže nasať olej ako špongia, takže z diétneho jedla sa nechtiac stane kalorická bomba. Aby sme tomu zabránili, treba baklažán pred tepelnou úpravou nechať vypotiť. Baklažán sa nakrája na tenké plátky alebo kocky, dá sa do sitka postaveného na mise a poriadne sa osolí. Nasolená zelenina začne púšťať hnedastú tekutinu. Ak sa ponáhľame s prípravou jedla, stačí 10 minútové potenie. Ale pokojne môžete baklažán takto nechať celú noc v chladničke. Vypotený baklažán opláchneme vodou, vytlačíme z neho všetku tekutinu a osušíme. Takto je pripravený na ďalšiu prípravu. Presne táto procedúra sa v minulosti odporúčala, aby zbavila baklažán horkosti. Keďže je baklažán náročný na teplé a ustálené počasie, zvykol sa pestovať v skleníkoch. A práve takto rýchlené plody bývali horké.

Baklažán je zelenina, ktorá si vyžaduje tepelnú úpravu, surový je nepožívateľný. Je veľmi všestranný. Dá sa vyprážať, grilovať, plniť a zapekať, dusiť, vyrábajú sa z neho nátierky, či dipy. Jeho ideálnym partnerom je olivový olej, paradajky, papriky a stredozemské bylinky.

Baklažánové pyré s dymovou arómou

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

2 stredne veľké baklažány
šťava z 1 citróna
2 strúčiky cesnaku
150 ml kyslej smotany alebo smotanového jogurtu
trochu čerstvého kôpru
soľ a čierne korenie

Gril v rúre rozpálime na najvyššiu teplotu. Baklažány aj so šupkou pozdĺžne rozpolíme a rozložíme na plech. Grilujeme 30 minút, potom ich obrátime a grilujeme ďalšiu polhodinu. Baklažány necháme trochu vychladnúť, potom dužinu na niekoľkých miestach narežeme a vydlabeme ju lyžicou. Dáme do misy a roztlačíme vidličkou. Pridáme citrónovú šťavu, roztlačený cesnak, vmiešame smotanu a nasekaný kôpor. Dochutíme soľou a korením. Pyré podávame ešte teplé, výborné je s grilovaným mäsom alebo s opečenými chlebovými plackami, či pita chlebom.
Poznámka: pozor na cesnak a kôpor! Radšej s nimi opatrne, aby neprehlušili dymovú chuť a vôňu pečeného baklažánu.

Vežičky z baklažánu a mozzarelly

Na 2 porcie:
1 malý baklažán
1 väčšia mozzarella
2 paradajky rovnakého priemeru ako baklažán a mozzarella
50 ml extra panenského olivového oleja
1 ČL čerstvého tymianu
1 ČL čerstvého majoránu
½ ČL najemno nastrúhanej citrónovej kôry
½ ČL čerstvo drveného ružového korenia
soľ a čierne korenie

V miske zmiešame olej, čerstvé bylinky, citrónovú kôru, drvené ružové korenie, trošku soli a čerstvo mletého čierneho korenia. Baklažán a paradajky pokrájame na ½ cm hrubé kolieska a potrieme ich pripraveným bylinkovým olejom. Rozpálime grilovaciu panvicu a baklažán z oboch strán opečieme dozlatista. Mozzarellu rovnako pokrájame na polcentimetrové plátky, vložíme do zvyšného oleja a necháme marinovať asi 10 minút.
Na tanier zložíme vežičky z plátkov zeleniny a syra. Pokvapkáme zvyšným bylinkovým olejom a servírujeme s chrumkavým pečivom ako predjedlo.

Nakladaný baklažán s fetou a čili

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

4 veľké baklažány
250 g hrubej morskej soli
200 ml červeného vínneho octu
cca 300 ml ľahkého olivového oleja
3 lyžičky sušeného oregana
1 lyžička sušených čili vločiek
2 lyžičky celého čierneho korenia
200 g syru feta

Večer pred dňom prípravy baklažány pozdĺžne nakrájame na tenké plátky. Uložíme ich do sitka a každú vrstvu posypeme soľou. Sitko vložíme do veľkej misy, zakryjeme fóliou a odložíme na noc do chladničky. Na druhý deň baklažány prepláchneme vodou a vytlačíme z nich všetku tekutinu. Do širšieho hrnca dáme ocot a rovnaké množstvo studenej vody. Privedieme k varu a do vriacej tekutiny vložíme toľko plátkov baklažánu, aby boli ponorené. Privedieme k varu a povaríme asi 3 minúty. Vyberieme a necháme odkvapkať. Zopakujeme vo viacerých várkach so zvyšným baklažánom. Grilovaciu panvicu zohrejeme. Osušené plátky baklažánu potrieme zľahka olejom a z oboch strán ich grilujeme dozlatista.
V malom hrnci zohrejeme zvyšný olej spolu s oreganom, čili a čiernym korením. Olej má byť teplý, ale nie horúci. Do čistej, ideálne vysterilizovanej fľaše ukladáme vo vrstvách baklažán, ktoré prekladáme na kocky nakrájanou fetou. Zalejeme pripraveným olejom, uzavrieme a necháme vychladnúť. Odložíme do chladničky a spotrebujeme do týždňa.
Nakladaný baklažán chutí na hriankach či crostini, s opečenými chlebovými plackami, hodí sa do šalátov, k cestovinám, alebo ako kyslastá príloha k mäsu.

Rigatte s baklažánom a hovädzím mäsom

(zdroj inšpirácie: M. Ihnačák: Radosť variť, Slovart)

3 lyžice panenského olivového oleja
1 baklažán, pokrájaný na malé kocky
250 g mletého hovädzieho mäsa
1 čerstvá čili paprička, posekaná nadrobno
3 strúčiky cesnaku, posekané nadrobno
soľ a čierne korenie
4 paradajky, ošúpané a pokrájané na malé kocky
3 vetvičky petržlenovej vňate
500 g cestovín rigatte
50 g strúhaného parmezánu
čerstvá bazalka

Pokrájaný baklažán dáme do sitka, poriadne osolíme a necháme vypotiť aspoň 10 minút. Potom ho opláchneme a vytlačíme z neho všetku tekutinu. Na olivovom oleji opečieme baklažán a vyberieme. Potom do panvice dáme čili papričku, cesnak, zľahka opečieme a prisypeme mleté mäso, ktoré tiež zo všetkých strán opečieme. Osolíme, okoreníme, pridáme nakrájané paradajky, nahrubo nakrájanú petržlenovú vňať a dusíme približne 20 minút. Do panvice vrátime baklažán a ešte 5 minút dusíme domäkka. Medzitým si uvaríme cestoviny, ktoré hneď po scedení dáme do panvice a zľahka premiešame s omáčkou. Pred podávaním posypeme bazalkou a čerstvo postrúhaným parmezánom.

Grilované baklažány s paprikami

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

300 g fľaša v oleji naložených pečených paprík alebo 4 červené papriky (upečené a ošúpané)
2 väčšie baklažány
trochu olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
zopár vetvičiek čerstvého tymianu
soľ a čierne korenie

Baklažán pokrájame pozdĺžne na dlhé plátky, potrieme zľahka olejom a z oboch strán ugrilujeme na grile alebo grilovacej panvici dozlatista. Ak máme naložené papriky, zlejeme ich, necháme odkvapkať a pokrájame. Ak sme si papriky upiekli sami, necháme ich spariť a potom ošúpeme.
Rúru predhrejeme na 150 °C. Cesnak pokrájame na tenké plátky. Papriky pokrájame na väčšie plátky a spolu s baklažánom rozložíme na plech s papierom na pečenie. Pokvapkáme olejom, posypeme cesnakom a tymianom. Osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a pečieme 30 minút. Podávame teplé alebo pri izbovej teplote. Ideálne ako príloha ku grilovanému mäsu.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené