Nie ste prihlásený login

Sladké víno, sladký dezert

Zo zákulisia

26. 10. 2010


Už je to tuším 8 rokov, čo pravidelne chodievam na najväčšiu vinársku akciu – na Vínne trhy Pezinok. Spočiatku som tam chodievala pracovne, a aj s odstupom času môžem povedať, že to boli tie najpríjemnejšie brigády. Človek degustoval koľko vládal a ešte aj zaplatené za to dostal. K vínnym trhom v Pezinku som si rokmi vytvorila vzťah, stali sa mojou srdcovkou. Každý rok v apríli sa teším na pezinský kultúrny dom, na ten prvotný okamih, keď si na vstupe kupujem degustačný pohár, žetóny a katalóg, a keď vchádzam do sály plnej toho najlepšieho (predovšetkým slovenského) vína. Zo začiatku som sa ako mladá, pochabá a neskúsená milovníčka vína snažila ochutnať čo najviac vzoriek. Neskôr som trošku skrotla a začala som sa sústreďovať predovšetkým na vybrané odrody a najmä na prírodne sladké vína – bobuľové, hrozienkové, slamové, ľadové a na úžasné slovenské dezertné vína z tokajskej oblasti. Posledný rok, či dva som však začala uprednostňovať suchšie vína. Stále si rada dám kvalitné slovenské víno s vyšším zvyškovým cukrom, ale ako som sa postrehla naposledy v apríli, už tých „sladkých“ vzoriek nie je toľko, koľko bývalo pred pár rokmi. Prírodne sladké a dezertné vína mám však naďalej rada. U nás doma sa vždy nejaké nájde, aj teraz leží v mojej vinotéke zo päť fliaš dezertných vín. Zbožňujem relaxovať s pohárom dobrého vína. Aj pri písaní tohto príspevku si usrkávam z tokajského výberu. A práve tokajské bolo dôvodom na jeho napísanie. Pred pár rokmi som objavila recept na maďarskú orieškovú tortu, kde sa korpus prelieva tokajským vínom. Už toľkokrát som ju chcela upiecť, a uplynulý víkend na ňu konečne prišlo. Lahodná oriešková torta, ku ktorej je pohár tokajského vína ako stvorený. Alebo naopak, bola práve táto torta stvorená k vínu? Už nech to je ako chce, manželstvo tokajského a tejto torty je jednoducho dokonalé.



Maďarská oriešková torta

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

Cesto:
100 g mletých lieskových orieškov (alebo celých)
75 g hladkej múky
½ ČL prášku do pečiva
¼ ČL soli
6 vajec, bielky a žĺtky zvlášť
150 g krupicového cukru
štipka pravej vanilky
3 lyžice rozpusteného masla
100 ml tokajského vína

Krém:
4 ČL kukuričného škrobu
200 ml mlieka
2 veľké žĺtky
štipka pravej vanilky
250 g masla izbovej teploty
180 g lieskových orieškov, najemno pomletých spolu s 160 g práškového cukru

Na dokončenie:
hrsť nasekaných orieškov
12 celých orieškov
3 sušené marhule, pokrájané na tenké kúsky


Rúru vyhrejeme na 150 °C. Otváraciu formu s priemerom 22 cm vymastíme a vyložíme kruhom papiera na pečenie. Oriešky, múku, prášok do pečiva a soľ dáme do robota a rozmixujeme najemno. Žĺtky vyšľaháme s polovicou cukru a vanilkou do svetlej peny (šľaháme aspoň 5 minút). V inej mise vyšľaháme bielky do polotuha, prisypeme zvyšný cukor a šľaháme, až bude sneh tuhý, ale nie suchý. Do žĺtkovej peny opatrne zamiešame sneh, potom navrch preosejeme polovicu suchej zmesi z orieškov a múky a zľahka zapracujeme. Zľahka vmiešame aj zvyšok suchej zmesi. Do misy nalejeme rozpustené a nie príliš horúce maslo a opatrne premiešame. Nalejeme do formy a pečieme asi 35 minút. Upečené cesto necháme 10 minút vo forme, potom ho vyklopíme na mriežku a stiahneme papier. Korpus polejeme tokajským vínom a necháme vychladnúť.
Pripravíme krém. V malom hrnci na strednom plameni premiešame maizenu s mliekom, aby sa škrob rozpustil. Pridáme žĺtky a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Uvarený krém priamo na povrch prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. Potom do krému zašľaháme štipku pravej vanilky, po častiach zmäknuté maslo a na záver postupne, na štyrikrát mleté oriešky s práškovým cukrom. Dáme do chladničky vychladnúť.
Marhuľový džem krátko zohrejeme v hrnci a prepasírujeme cez sitko. Tiež necháme vychladnúť.
Korpus rozrežeme na tri časti. Spodný diel potrieme džemom a plnkou, prikryjeme stredným plátom a postup zopakujeme. Prikryjeme horným plátom a celú tortu zhora aj po bokoch potrieme krémom. Boky torty ozdobíme sekanými orieškami. Vrch torty ozdobíme zvyšným krémom, ktorým nastriekame 12 ružičiek. Do každej vsadíme jeden celý oriešok a kúsok marhule. Ak vám ostatne krém, môžete ním nastriekať aj menšie ružičky pomedzi väčšie. Necháme aspoň dve hodiny v chladničke. Podávame najlepšie s pohárom tokajského vína.


Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.

Prihlásiť, alebo registrovať sa môžete tu  

 

food4fun © 2009 - 2024 | Všetky práva vyhradené